Alle redenen waarom u kurkuma in uw dieet moet opnemen

01 Apr 2021

Alle redenen waarom u kurkuma in uw dieet moet opnemen

Rond elk nieuwjaar zoekt Google naar kurkuma theepies. Het is een van die elixers waarvan de voordelen talrijk, breed en vaag onthouden zijn, vandaar de Google-zoekopdrachten.

Kurkuma wordt al eeuwenlang medicinaal gebruikt in India en omringende landen. Natuurgenezers en diëtisten bevelen het al decennia aan. "De voordelen van kurkuma zitten in drie emmers", zei de geregistreerde diëtist DJ Blatner, "ontstekingsremmend, anti-oxidant en stemmingsboost, en het ontstekingsremmende middel is zo'n enorme emmer. "

Ontsteking is de manier waarop het lichaam zichzelf beschermt tegen indringers van buitenaf, zoals bacteriën en virussen. Chronische ontstekingen beschadigen en maken echter inbreuk op de paden van verschillende lichaamssystemen. Dit draagt ​​bij aan de onderliggende mechanismen van veelvoorkomende aandoeningen, waaronder kanker, hartaandoeningen, diabetes en de ziekte van Alzheimer. Toenemend medisch bewijs toont aan dat ontstekingen een moderne epidemie zijn geworden.

Onder de gezondheidsvoordelen van curcumine, de stof die kurkuma bevat, kunnen velen worden toegeschreven aan het effect dat de ontsteking verlicht. Omdat ontsteking een factor is bij zoveel aandoeningen, wordt aangenomen dat curcumine het voordeel heeft om zoveel aandoeningen te verlichten (zie de mogelijke voordelen hieronder).

Waarom mensen hun kurkuma halen uit thee

Waarom gebruiken zoveel mensen kurkuma in een thee - of googelen ze het tenminste? Dat is misschien meer omdat zowat elk theemerk een kurkuma-variant heeft dan omdat nippen de beste manier is om kurkuma te consumeren.

"Je krijgt pas het volledige effect als je een supplement krijgt", zegt Monisha Bhanote, MD, een arts die gespecialiseerd is in integratieve geneeskunde. Een probleem van curcumine, zei ze, "is dat het slecht wordt opgenomen in de bloedbaan." Kurkuma-supplementen van gerenommeerde retailers zijn geformuleerd met additieven om curcumine aan de bloedbaan te helpen leveren.

Als je per se de theeroute kiest, raadt ze aan om zwarte peper toe te voegen om de opname te verbeteren of om het te consumeren bij een vette maaltijd.

"Voor mijn patiënten probeer ik het de hele dag door te verwerken met ijsblokjes met zwarte peper, citroen en kurkuma," zei ze. Je kunt ze in waterglazen of thee of iets anders doen, zei Bhanote.

Wat betreft een goede dosering kurkuma voor over het algemeen gezonde mensen, lijkt 0,5 tot twee gram het bereik te zijn dat als effectief wordt beschouwd in onderzoek naar de voordelen ervan. . Bhanote raadt vaak een gram per dag aan.

Er is geen significant risico om te veel te nemen. In sommige vrij zeldzame gevallen heeft de consumptie van kurkuma problemen met de spijsvertering, hoofdpijn en misselijkheid en huiduitslag veroorzaakt. Er is ook een suggestie dat mensen met bepaalde aandoeningen, zoals leveraandoeningen of bloedingsproblemen, met hun arts moeten praten voordat ze curcumine gebruiken.

Meer risico komt van de manier waarop kurkuma wordt geoogst en bereid in regio's waar het is geteeld. Het gebruik van machines om kurkuma te pellen zorgde ervoor dat veel batches met lood vervuild raakten, volgens een onderzoek uit 2019.

Als je serieus wilt profiteren van kurkuma en wilt weten welke van de labels erop zijn aangebracht met glamoureuze foto's van een gouden theepak die het meeste gezondheidsvoordeel oplevert, zei Bhanote: "Werk met een professional", zei ze. "Ze kennen de bronnen van het beste product."

De belangrijkste voordelen van kurkuma

Curcumine heeft een aantal voordelen in studies-hebben-aangetoond / meer-bewijs-is-nodig-om- beslissend zeg een manier. Dit is waar deze onderzoeken suggereren dat curcumine een effect zou kunnen hebben:

  • Hartziekte, mogelijk vanwege het vermogen om de ontwikkeling van verstopte slagaders te beteugelen, een belangrijke risicofactor voor hartaanvallen en beroertes.
  • Cognitief vermogen en een lager risico op de ziekte van Alzheimer. In één onderzoek presteerde curcumine beter dan een placebo bij het profiteren van de herinneringen van mensen en zelfs van invloed op hersenchemicaliën in gebieden die verband houden met geheugen en emotie. Met de ziekte van Alzheimer gaan onderzoekers er steeds meer van uit dat oxidatieve stress, bio-metaaltoxiciteit en abnormale ontstekingsreacties - die allemaal worden verminderd door de consumptie van curcumine - bijdragen aan de ziekte van Alzheimer.
  • Diabetes. Curcumine kan mensen met diabetes helpen door de insulineresistentie en het cholesterolgehalte te verbeteren.
  • Herstel van de inspanning. Curcumine-consumptie had enige invloed op de door mensen gerapporteerde metingen van pijn en gevoeligheid, aanwijzingen voor spierschade en markers van ontsteking en oxidatieve stress, naast andere tekenen van herstel.

Sommige voorlopige studies suggereren dat het nuttig kan zijn bij mensen met Prikkelbare Darm Syndroom (IBS), artritis, en kan een effect hebben op kanker, het mogelijk voorkomen, de verspreiding ervan vertragen, chemotherapie effectiever maken en / of gezonde cellen beschermen tegen schade door bestralingstherapie. En onderzoeken bij knaagdieren geven aan dat het op een dag nuttig kan worden gevonden voor het vertragen van het begin van ziekten die verband houden met veroudering, het verlichten van erectiestoornissen en het voorkomen van de vorming van galstenen.

Probeer 200+ trainingsvideo's voor thuis van Men’s Health, Women’s Health, Prevention en meer op All Out Studio 14 dagen gratis!