Brexit: Grant Shapps geeft toe dat vluchten tussen het VK en de EU aan de grond kunnen worden gehouden als er geen deal is

15 Oct 2020

Brexit: Grant Shapps geeft toe dat vluchten tussen het VK en de EU aan de grond kunnen worden gehouden als er geen deal is

De transportsecretaris heeft erkend dat vluchten tussen het VK en de Europese Unie vanaf 1 januari 2021 aan de grond kunnen worden gehouden in het geval van een no-deal Brexit.

Momenteel zijn het VK en de EU luchtvaartmaatschappijen kunnen elke route vliegen die ze willen onder de al lang bestaande "open-skies" -overeenkomst binnen Europa.

Dat loopt af op 31 december, aangezien de Brexit-overgangsperiode afloopt.

Grant Shapps vertelde de virtuele conventie van Abta, de reisorganisatie: "We zoeken regelingen die de connectiviteit in stand houden."

Maar zijn opmerkingen maakten duidelijk dat er, met nog 78 dagen te gaan, is momenteel geen wettelijk kader voor vluchten die vanaf 1 januari 2021 kunnen blijven vliegen.

De heer Shapps zei: “Voor de weg en de luchtvaart zijn beide partijen het er in grote lijnen over eens dat exploitanten uit het VK en de EU rechten zouden moeten hebben om diensten te verlenen tussen het VK en de EU en dat zal de basis zijn van een overeenkomst.

“We hopen dat het mogelijk zal zijn om enkele verstandige aanvullende flexibiliteit overeen te komen. Ondanks openbare verklaringen uit Brussel proberen we niet onze huidige rechten op de interne markt te repliceren.

“We onderzoeken eerder enkele beperkte aanvullende flexibiliteit voor zowel weg als lucht die beide partijen ten goede zouden komen. We hopen dat de EU zich hiermee zal bezighouden.

"Zoals u weet, zijn de onderhandelingen de afgelopen weken geïntensiveerd, en hoewel de tijd nu krap is, blijven we hopen dat er een akkoord kan worden bereikt.

“Het is van cruciaal belang dat vluchten tussen het VK en de EU aan het einde van de overgangsperiode normaal kunnen blijven opereren, ongeacht de uitkomst van deze onderhandelingen.

"We verwachten dat de EU noodmaatregelen naar voren brengt, zoals ze eerder hebben gedaan, om ervoor te zorgen dat vluchten doorgaan als de onderhandelingen niet succesvol zijn.

" Natuurlijk willen we wederkerig zijn dat. ”

Mark Tanzer, chief executive van Abta, zei dat hij" bezorgd "was over de toelating van Grant Shapps.

" Een jaar geleden, toen we tot een mogelijk geen deal kwamen, we hadden een 'standstill'-overeenkomst dat voor een jaar, ongeacht de uitkomst, de luchtvaartrechten om heen en weer naar Europa te kunnen vliegen van kracht zouden zijn, "zei hij.

" Wat de [transportsecretaris ] suggereerde dat we nu wachten op een voorstel van Europa dat dat het geval zal zijn. "

De heer Tanzer zei dat met nog maar 11 weken voordat de overgangsperiode afloopt, het vertrouwen van de reiziger nog steeds zou worden uitgehold. verder.

"Mensen willen veel meer boeken dan dat, en als ze niet zeker weten of de vluchten zullen vliegen, zal dat gewoon weer een afschrikmiddel zijn om mensen te laten pauzeren voordat ze boeken.

“An vroege verklaring van hem en van de EU dat, ongeacht wat er met de handelsovereenkomst gebeurt, we toegang zullen krijgen tot Europa, is absoluut essentieel.

“Toen we keken naar de uitbreiding van Heathrow en de Brexit, alles wat er werd gepraat over luchtvaartconnectiviteit is een strategische troef voor het VK, een strategische noodzaak in een geglobaliseerde wereld. Waar is het bewijs daarvan nu? "

Tim Alderslade, CEO van Airlines UK, zei:" Beide partijen hebben altijd volgehouden dat ze willen dat de connectiviteit tussen het VK en de EU blijft bestaan ​​en we verwachten dat dit zo zal zijn. de zaak vanwege het wederzijdse belang van luchtvaart en reizen naar zowel het VK als de EU.

"In het geval van een no-deal scenario is er een precedent ten opzichte van de 2019 no-deal regelgeving die vliegreizen in beide richtingen zou hebben beschermd."

Een woordvoerder van IAG, waaronder British Airways, Aer Lingus en Iberia uit Spanje, zei: "IAG verwacht dat de EU en het VK een uitgebreide luchtvervoersovereenkomst overeenkomen. De vluchten zullen normaal blijven werken."

De heer Shapps voegde eraan toe dat Eurostar treinen tussen het VK, Frankrijk, België en Nederland zouden onaangetast blijven.

"We hebben geen overeenkomst met de EU over het spoor nodig, aangezien we connectiviteit kunnen garanderen met behulp van andere regelingen."

Lees meer

Boris Johnson zet handelsbesprekingen over Brexit voort nadat de deadline is verstreken

Brexit: VK dringt erop aan om handelsovereenkomst met de EU te sluiten om kosten te beperken

Zakelijke woede over 'kop in het zand' Brexit beschuldiging

De overheid geeft £ 80 miljoen uit aan veerboten omdat de Brexit medische benodigdheden bedreigt

Alle landen die vakantiegangers in het VK nu kunnen bezoeken zonder quarantaine