Griekenland opent zijn deuren voor Covid-vrije reizigers

19 Apr 2021

Griekenland opent zijn deuren voor Covid-vrije reizigers

Griekenland heeft de quarantainevereisten opgeheven voor gevaccineerde reizigers en reizigers die negatief testen op Covid-19 van belangrijke toeristische markten, waaronder Europa, het VK en de Verenigde Staten, in wat ambtenaren 'babystapjes' noemden op de weg terug naar normaliteit.

Maar hoewel gekwalificeerde bezoekers kunnen inchecken bij hotels om te genieten van de Griekse zon en stranden, zijn ze onderworpen aan dezelfde beperkingen als de lokale bevolking, wat betekent dat restaurants en bars verboden terrein blijven, behalve voor afhaalrestaurants.

Met deze verhuizing is het land voor het eerst opengesteld voor Amerikaanse bezoekers sinds maart 2020, toen Griekenland aan het begin van de pandemie voor het eerst werd afgesloten.

Het maakt Griekenland ook een van de eerste grote Europese bestemmingen die voor het zomerseizoen weer opengaat voor toeristen - een ontwikkeling waardoor het een aanzienlijk deel van het vakantieverkeer zou kunnen stelen, weg van rivaliserende hotspots.

Volgens de nieuwe regels mogen aankomsten uit de EU, het VK, de Verenigde Staten, Israël, Servië en de VAE die tot 72 uur voor aankomst zijn gevaccineerd of een negatieve PCR-test hebben ondergaan, binnenkomen.

Ambtenaren zeiden dat gerichte snelle controles zullen worden uitgevoerd bij toegangspunten en quarantainehotels staan ​​klaar om degenen die tijdens dit proces positief testen, tegemoet te komen. Veiligheidsprotocollen, waaronder het dragen van maskers en sociale afstand, blijven van kracht.

De Griekse minister van Toerisme Harry Theoharis vertelde CNN dat het land "deze babystapjes neemt, het begin van een geleidelijk openingsproces dat zal leiden tot een volledig opening van het toerisme in Griekenland op 14 mei. In de komende weken zullen we aanpassingen maken. "

'Trage start'

Bovendien naar Athene en de stad Thessaloniki aan de oostkust, zijn directe internationale vluchten nu toegestaan ​​in enkele van de populairste vakantiebestemmingen van Griekenland: Kreta, Rhodos, Kos, Mykonos, Santorini en Corfu.

De toeristische sector is goed voor meer meer dan 20% van het BBP van het land en naar schatting 25% van de Griekse beroepsbevolking - meer dan een miljoen banen.

Met zijn economie zo afhankelijk van de sector, en slechts geleidelijk herstellende van een bijna tien jaar durende financiële crisis voert Athene krachtig campagne voor de invoering van vaccinpaspoorten om reizen in de hele EU aan te moedigen. Het is ook in gesprek met niet-EU-landen om te proberen reiscorridors tot stand te brengen.

Israëlische bezoekers die negatief testen of een vaccinatiecertificaat hebben, zijn sinds begin april vrijgesteld van een quarantaine van een week, maar ambtenaren zeggen dat andere voortdurende beperkingen plus een recente stijging van het aantal Griekse gevallen iedereen heeft ontmoedigd, op een paar na.

De aankondiging van de opening van maandag werd verwelkomd op het populaire feesteiland Mykonos. Burgemeester Konstantinos Koukas heeft gezegd dat de inkomsten in het Covid-hit 2020-seizoen slechts 30% waren van het voorgaande jaar.

Iraklis Zissimopoulos, CEO van de Semeli Hospitality Group, die hotels, bars en restaurants op het eiland omvat, beschreef het opheffen van de quarantainebeperkingen als een symbolische zet.

"Het geeft de boodschap dat Griekenland zijn belofte nakomt om in mei volledig open te gaan en daarom is het welkom", zei hij. "We weten dat het een langzame start zal worden."

'Beschermend schild'

Zelfs nu het vaccinatieprogramma van Griekenland in een bescheiden tempo vordert - momenteel heeft minder dan 10% van de bevolking één dosis gekregen - meer beperkingen zullen naar verwachting worden opgeheven in de weken voorafgaand aan 14 mei.

Vanaf volgende maand, zodra de meest kwetsbare groepen zijn gevaccineerd, worden die Naar verwachting is werken in het toerisme de volgende.

Maar tientallen kleinere eilanden van Griekenland, met minder dan 1.000 inwoners, zijn nu Covid-vrij en de hele bevolking heeft beide prikken gekregen. Het vaccinatieprogramma breidt zich nu uit naar grotere eilanden.

Het is te hopen dat het veiligstellen van de eilanden Griekenland in staat zal stellen specifieke Covid-vrije zones aan te bieden.

"Als alle lokale bevolking wordt gevaccineerd in Mykonos , een eiland van ongeveer 10.000, dan hebben we een beschermend schild ", zegt Zissimopoulos, die ook cardioloog is.

Zeker is dat de honger naar reizen er is.

Eerder deze maand zag een experiment dat werd bedacht door experts uit de reisindustrie, bijna 200 Nederlandse deelnemers naar het eiland Rhodos vliegen, waar ze hun lockdown thuis inruilden voor een week vrijwillige opsluiting in een strandresort.

Ze mochten het resort tijdens hun verblijf niet verlaten en kwamen overeen om bij thuiskomst tot 10 dagen in quarantaine te blijven.

De testrun 'veilige vakanties' trok aanmeldingen van meer dan 25.000 mensen in minder dan 24 uur, aldus Martine Langerak, woordvoerder van de touroperator Sunweb, die de reis organiseerde onder auspiciën van de Nederlandse overheid.

Speciale momenten

"We waren verrast door de vraag. Het laat zien hoeveel mensen op vakantie willen," vertelde Langerak aan CNN.

Ondanks het besluit van Griekenland om zijn grenzen open te stellen, hebben sommige landen, zoals het VK, nog steeds beperkingen die internationaal reizen verhinderen, en door de recente toename van het aantal infecties in Griekenland kunnen quarantainevoorschriften van toepassing zijn op vakantiegangers wanneer ze naar huis gaan.

Deskundigen uit de reisbranche in Griekenland zijn het erover eens dat het een langzame start zal zijn met boekingen die pas tegen juli beginnen op te halen. Dit betekent dat honderdduizenden mensen die in het toerisme en aanverwante sectoren werken, zullen moeten wachten om erachter te komen of en wanneer ze deze zomer een baan hebben.

Roxane Seewoester, een 25-jarige weddingplanner bij Golden Apple Weddings op Rhodos, een bestemming die normaal gesproken jaarlijks meer dan twee miljoen toeristen ontvangt, zegt dat de meeste toeristische bruiloften vorig jaar zijn geannuleerd.

Deze zomer worden ze weer geleidelijk teruggedrongen.

"We werken veel samen met mensen uit de Verenigde Staten en Australië", zegt ze. "Het is een lange weg om te reizen. Mensen hebben maanden nodig om te plannen. We hopen dat ze hun speciale moment kunnen komen vieren met hun dierbaren en dat we allemaal verder kunnen met ons leven."