Het overslaan van slechts * één dag * tandenpoetsen is een grote fout

31 Mar 2021

Het overslaan van slechts * één dag * tandenpoetsen is een grote fout

Hygiëne tijdens de pandemie is vreemd. Je wast je handen alsof je je voorbereidt op een operatie, maar je draagt ​​dezelfde trainingsbroek voor de derde dag op rij. (Balans?) Maar als een van de gewoontes waar je verslaafd aan bent geweest, je tanden poetsen is, is het tijd om terug te keren naar de poetsbeweging, tweemaal per dag. Uit een recent onderzoek is gebleken dat één dag zonder tandenpoetsen een aanzienlijke invloed heeft op uw mondgezondheid.

"De studie bevestigt eigenlijk wat de American Dental Association en de American Periodontal Association al jaren suggereren", zegt Peter V. Vanstrom, DDS , PC, een tandarts in Atlanta. In een gezonde mond houden de goede bacteriën de slechte bacteriën in bedwang, legt hij uit. Maar slechte bacteriën beginnen verrassend snel de goede bacteriën te overweldigen. "Plaque die gingivitis veroorzaakt, kan zich binnen vier tot twaalf uur na het poetsen ophopen en destructief worden."

Maar wat doet deze slechte bacterie eigenlijk precies? "Wat er gebeurt, is dat slechte bacteriën urenlang in je mond blijven zweven en de resten van het voedsel en het vuil dat in je mond achterblijft doordat je niet poetst, wegvreten", zegt Sonia Kohli, DDS, een cosmetische tandarts in New York City. Ah, "festers." Niet het bijvoeglijk naamwoord dat u wilt gebruiken met betrekking tot uw mond. De bacteriën geven ook zuren af ​​die tandbederf versterken, en kunnen tandvleesaandoeningen veroorzaken als u uw tanden lange tijd niet poetst.

"Het goede nieuws is dat de eerste 24 uur per dag opbouw van tandplak die zich mogelijk heeft opgehoopt, kan gemakkelijk worden verwijderd door goed te poetsen en te flossen ", zegt Dr. Vanstrom. Hij raadt aan om twee keer per dag te poetsen met een sonische tandenborstel, zoals Curaprox Hydrosonic Pro, $ 200. (Er zijn tal van andere goedkope, door tandartsen goedgekeurde elektrische tandenborstels.)

Laten we zeggen dat je op de een of andere manier vastloopt zonder tandenborstel. Alle hoop is niet verloren, want er zijn verschillende acties die u kunt ondernemen als u weet dat u uw tanden een tijdje niet zult kunnen poetsen. Dr. Vanstrom zegt dat wanneer hij vergeet zijn tandenborstel in te pakken voor een reis, hij zijn handen heel goed wast en zijn vinger gebruikt om zijn tanden te schrobben, en dan spoelt met mondwater. (Schreeuw het uit naar iedereen die dit heeft gedaan in iemands vuile, handdoekloze badkamer na een onverwachte logeerpartij - daar hadden we tenminste het juiste idee over.) Dr. Kohli voegt eraan toe dat het gebruik van flosdraad en mondwater ook kan helpen om ontdoen van bacteriën in je mond.

Als je weet dat je een tijdje zonder tandenpoetsen gaat, zegt dr. Kohli dat je groenten moet eten - hoe knapperiger hoe beter, want hoe knapperiger ze zijn, hoe minder waarschijnlijk ze moeten aan je tanden plakken. Probeer ook je best om suiker te vermijden. Ze zegt ook dat je wat kaas kunt snacken (beste nieuws ooit), omdat het je mond helpt speeksel te produceren en speeksel gaatjes helpt voorkomen. Suikervrije kauwgom is een andere optie die de speekselproductie helpt verhogen. Maar onthoud: niets vervangt een goede tandenborstel.